Catering dla firm – współcześni ludzie żyją w ciągłym biegu. Są pochłonięci pracą i presja ze strony społeczeństwa dotyczącej zarówno pracy, jak i życia prywatnego. Chcą być we wszystkim jak najlepsi i pod żadnym pozorem nie chcą zawieść. Firmy coraz częściej organizują imprezy pracownicze, przyjmujące różne charaktery. Są to bale, przyjęcia, imprezy integracyjne, spotkania.
Żeby przyjęcia tego typu było łatwiej zorganizować, z pomocą przychodzi catering dla firm. Oferuje on usługi, polegające na przyrządzaniu oraz dostarczaniu jedzenia do klienta, a także organizacji i aranżacji różnego rodzaju imprez. Obecnie bardzo rzadko imprezy robione są w domach lub na salach, gdzie gotować trzeba samemu. Wymaga to bardzo dużo nakładu pracy i poświęconego czasu, a jeżeli chodzi o imprezę firmową, może być dodatkowo niekomfortowe dla jej organizatora. Wybór cateringu dla firm nie należy jednak do najprostszych, gdyż to od niego tak naprawdę zależy czy nasza impreza będzie udana. Chcąc przygotować się do niej jak najlepiej, warto przeczytać poniższe porady.
Przede wszystkim przy wyborze cateringu dla firm, należy zwrócić uwagę na cenę. Już na samym wstępie zbyt niska cena oferty powinna nas odstraszyć. O tym, że dobre jedzenie kosztuje, wie każdy, kto choć raz próbował samodzielnie przygotować dobry obiad. W cenie są dobre jakościowo składniki, które dodatkowo muszą być świeże i ze sprawdzonego źródła. Ponadto, w cenę wliczają się także takie rzeczy jak opłata za prąd, wodę, gaz czy wynajem lokalu, w którym catering dla firm przygotowuje dania. Jeżeli cena jest za niska, może to skutkować problemami zdrowotnymi po zjedzeniu potraw, co może być zwyczajnie kompromitujące. Jeżeli chcemy zaoszczędzić, lepszym rozwiązaniem będzie zmniejszenie liczby dać, jakie mają zostać podane. Można także zrezygnować z dań wykwintnych, na rzecz dań klasycznych. Najlepiej jest wybierać catering dla firm, który cenowo jest na średniej pozycji.
Kolejną kwestią, jaką należy wziąć pod uwagę, jest ofertowane menu. Jest to zdecydowanie jeden z trudniejszych wyborów, gdyż nigdy nie jesteśmy w stanie dopasować menu idealnie pod każdego. Dobrym pomysłem jest zrobienie listy gości oraz zapytanie ich o nietolerancje pokarmowe (na przykład laktoza czy gluten), alergie, lub to, czy są wegetarianami lub weganami. W takim przypadku dobry catering dla firm przygotuje dla tych osób specjalne, osobne dania. Jeżeli nie mamy jednak możliwości rozpytania naszych gości, można skorzystać z ofert pośrednich, czyli na przykład ze szwedzkiego stołu, na którym każdy znajdzie coś dla siebie. Dobra firma cateringowa powinna nam doradzić i przygotować propozycję menu tak, aby każdy z imprezy wyszedł zadowolony i najedzony.
Menu firmy powinno być także różnorodne. Powinny w nim widnieć zarówno dania nowoczesne, jak i klasyczne, lekkie, a także ciężkie. Nie każdy lubi bowiem krewetki, ale zadowoli się pierogami. Tak samo wygląda to w drugą stronę. Nie każdy zje kluski śląskie, ale z przyjemnością posili się krabami. Dla cateringu dla firm powinno to być sprawą oczywistą. Wybierając catering dla firm, warto jest poszukać opinii na temat danej firmy. Na początku ich poszukiwań dobrze jest rozpytać znajomych. Ktoś z nich na pewno organizował przyjęcie i korzystali z usług firm cateringowych. Być może będą oni także w stanie konkretnie nam doradzić i powiedzieć czego powinniśmy unikać – doświadczenie potrafi być nieocenione.
Opinii szukajmy także w internecie. Naprzeciw wychodzą nam fora internetowe, portale społecznościowe, grupy na facebooku, serwisy w google. Ludzie bardzo chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami, a jeżeli dana firma nie sprostała ich oczekiwaniom przy organizacji imprezy, podzielą się negatywną opinią na dziewięćdziesiąt procent. Nie powinniśmy jednak zrażać się zbyt negatywnymi opiniami (mogą być pisane przez zazdrosną konkurencję) lub polegać na zbyt pozytywnych komentarzach (mogą być zakupione, dzięki usługom tak zwanego marketingu szeptanego). Dlatego na temat powinniśmy spojrzeć obiektywnie. Dobry catering dla firm zajmuje się także aranżacją imprezy. Przystraja salę, stroje, organizuje kwiaty, balony. Sprawia, że pomieszczenie, w którym na odbyć się przyjęcie nabiera klimatu. Musimy pamiętać także, że zupełnie inaczej przygotowana zostanie impreza na trzydzieści osób, a inaczej na dwieście. Profesjonalny catering powinien jednak być przygotowany nawet na największą liczbę osób. Musi on posiadać odpowiednią ilość pracowników, którzy odpowiednio obsłużą gości.
Pracownicy powinni także być uśmiechnięci, schludni, pomocni. Powinni tworzyć tło całej imprezy. Wybór cateringu dla firm nie należy do najłatwiejszych. Każdemu pracodawcy zależy na tym, aby impreza dla pracowników była udana i aby na długo zapadała w pamięć. Żeby wszystko się udało, trzeba zacząć przygotowywać się do niej odpowiednio wcześniej. Należy także pamiętać, że do dobrych firm cateringowych, tak jak do innych branż, ustawiają się kolejki. Dlatego, jeżeli chcemy skorzystać z usług konkretnej firmy, zarezerwujmy ja sobie odpowiednio wcześnie.